artikel PZC 8 feb 2020

Nostalgisch snoepwinkeltje verhuist van Goes naar Bruinisse: ‘Ik dacht, ik ben gek als ik dit niet doe’

BRUINISSE - Boterwafels, colasleutels, sneeuwcaramels, klompendropjes, salmiakrepen, erwtjes, griotjes en ulevellen. Geen snoep zo lekker als dat van vroeger. Wie een zoete duik in het verleden wil doen, kan voortaan terecht bij De Snoeperij in Bruinisse.

De ware zoetekauw hoeft niet eens zo diep in het geheugen te graven in het nieuwe winkeltje aan de Bruse Poststraat: dat komt namelijk, met inrichting en al, rechtstreeks uit het Ambachtscentrum in Goes. Vijf jaar zat Anja Schoor uit Ovezande daar met haar nostalgische snoepgoed, totdat afgelopen najaar het dak eraf moest vanwege een asbestsanering en er vervolgens grote wateroverlast ontstond na hevige regenval. Eén grote puinhoop was het, de winkeltjes moesten dicht

Alleen is Schoor niet iemand die dan werkloos thuis gaat zitten. Ze pakte haar spullen en ging op marktjes staan. Onder meer in Oosterland. ,,Daar wees iemand op een man. Die verhuurt pandjes in Bruinisse, werd er gezegd, ga daar maar eens mee praten. Dus dat deed ik.”

Dus alle potten snoepgoed ingepakt en op naar Bru

En zo stond Schoor op een druilerige vrijdag in Bru. ,,Ik was er nog nooit geweest. Maar ik dacht: wat een leuke straatjes. En het pandje dat de verhuurder voor me had, was hartstikke mooi. Naast een bakker, bij een bloemschikwinkel en een kledingzaak. Voor een jaarlijkse huurprijs die je in binnensteden per maand moet neertellen. Ik dacht: ik ben gek als ik dit niet doe.”

Dus werden alle potten snoepgoed, antieke kasten en pannenlappen van schortenbont in een wagen geladen en naar Bru gebracht. Het winkeltje is vorige week zaterdag voor het eerst open gegaan. Op een kort zinnetje op Facebook na, had Schoor geen reclame gemaakt. ,,Daarom verwachtte ik niet veel mensen. Maar de deur was nog niet open, of ze stonden al binnen. Hónderd man heb ik de eerste dag binnen gehad. Ik stond perplex.”

'Wat een fijne mensen hier’

In de paar dagen dat De Snoeperij open is geweest, heeft Schoor al een aardig beeld van Bruinisse gekregen. ,,Wát een fijne mensen hier. Ze stappen gewoon binnen om even te zeggen hoe blij ze met je zijn. Van de bakkerij hiernaast mag ik de wifi gebruiken, mensen van de kerk kwamen met advies om kerksnoepjes te gaan verkopen. Prachtig vind ik dat.”

De snoeperij gaat voorlopig proefdraaien om te zien welke dagen het best bevallen in Bru. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de winkel sowieso open. De rest van de tijd besteedt Schoor aan haar bedrijfje waarmee ze administratie van ZZP’ers verzorgt. Ook staat ze nog een paar avonden in de bediening van eetcafé De Tol in Lewedorp. ,,Rijk word je van die snoepjes natuurlijk niet. Dat hoeft voor mij ook allemaal niet. Ik hou het liever klein en ouderwets. Ik heb niet eens een kassa. Gewoon een bakje met wisselgeld, meer niet. Mensen hoeven hier niet met grote zakken naar buiten, ben je mal. Zo’n oudere dame uit het verzorgingshuis, die hier van de week was met haar begeleider uit het verzorgingshuis, die steeds stond te glunderen omdat ze zo veel herkende van vroeger en die haar huisgenoten lekker ging trakteren. Die beleving, dáár draait het om.”